Get Adobe Flash player
wmode="transparent">

Ce este gonartroza?Care sunt simptomele ?

Evaluare utilizator: / 3
Cel mai slabCel mai bun 

 

7286258 s

Gonartroza este o afectiune degenerativa a articulatiei genunchiului. Aceasta afectiune consta in distrugerea cartilajului de acoperire de la nivelul acestei articulatii, urmata de compromiterea progresiva a tuturor componentelor care o alcatuiesc (femurul distal, tibia proximala si rotula), fenomene ce se traduc prin aparitia semnelor clinice si imagistice descrise mai jos.

Durerea este cvasipermanenta, accentuata de sprijin si mai ales de asocierea incarcarii axiale cu rotatia (pivotare), este globala si poate deveni invalidanta.

Limitarea mobilitatii - genunchiul este o articulatie care are un ax principal de miscare, asemanator unei balamale (flexie-extensie) si care permite si un grad mic de rotatieIn gonartroza, afectarea flexiei se produce progresiv cu evolutie spre ankiloza (disparitia mobilitatii unei articulatii, prin evolutie naturala)[...]

Schiopatatul poate fi datorat durerii (antalgic), sau deformarii genunchilor, precum si instabilitatii aparute prin intinderea excesiva a unor ligamente si relaxarii altora.

Deformarea genunchilor este semnificativa, in general sub forma literei “O” (genu varum), mai rar in “X”(genu valgum), genunchii apar globulosi, tumefiati, uneori disproportionati fata de gambe si coapse.

Cracmentele sunt sunetele care se percep la mobilizarea articulatiei si care de obicei asociaza si durere.

Tulburarile circulatorii sunt frecvent intalnite in gonartroza, varicele (dilatatii ale venelor) fiind asociate acestei afectiuni cu care se potenteaza reciproc (complexul flebo-artrozic)

9488258 xxl

Din punct de vedere clinic, durerea de la nivelul genunchiului poate avea cauze multiple.

Diagnosticul diferential al gonartrozei se poate face cu afectiuni locale (traumatice, reumatologice, infectioase, etc) care nu au ajuns in stadiul artrozic sau la distanta ( patologia coloanei vertebrale lombare – radiculopatii, artroza soldului,etc)

Calitatea vietii este sever afectata in artrozele membrului inferior, dizabilitatea progresiva ducand la sedentarism si supraponderalitate, cu agravarea in cerc vicios a manifestarilor clinice. Este afectata atat viata profesionala (la persoanele active) cat si cea sociala, ajungandu-se pana la autoizolarea individului suferind. Pe de alta parte, tratamentul chirurgical (protezarea/artroplastia) este conform studiilor una din operatiile cu cea mai mare rata de satisfactie a pacientilor, din toate tipurile de chirurgie. Avand in vedere aceste aspecte, afectiunea trebuie tratata inainte ca fenomenul de dezinsertie sociala si incapacitate profesionala sa se instaleze.

 trebuie contactat medicul curant


Banner
Banner
Banner
Banner
Banner