Get Adobe Flash player
wmode="transparent">

Despre reumatologie

Evaluare utilizator: / 4
Cel mai slabCel mai bun 


1066875 xxl   Ultimul deceniu a adus o multitudine de cunostinte in domeniul mecanismelor de baza ale bolilor, progrese in intelegerea " personalitatii" clinice a bolilor musculoscheletale si autoimune ,rapiditate si eficienta in aplicarea practica a studiilor stiintifice la "patul bolnavului", pacientii avand o viata mai buna si mai lunga .

Probabil ca in niciun alt domeniu medical  aceste schimbari nu sunt mai evidente ca in cazul bolilor autoimune, unde descoperirea si folosirea pe scara larga a medicamentelor biologice precum inhibitorii de TNF alfa a imbunatatit semnificativ viata a sute de mii de bolnavi afectati de poliartrita reumatoida , artrita psoriazica , spondilartopati , boli inflamatorii intestinale  si alte afectiuni inflamatorii sistemice.

In ciuda acestor avantaje , inca tratam patogenia bolilor ( cazul poliartritei reumatoide ...

si nu etiologia lor.

Desi acum putem bloca o cytokina proinflamatorie esentiala , nu suntem inca in stare sa identificam si sa distrugem agentii etiologici care initiaza procesul aparitiei poliartritei reumatoide .Speram doar ca, la fel ca in cazul altor boli sistemice precum reumatismul articular acut , poliomielita , sifilisul si tuberculoza care au fost invinse dupa dezvoltarea antibioticelor , o descoperire similara va apare si in domeniul reumatologiei.

S-au schimbat foarte multe si in perceptia si atitudinea clinicienilor , care au renuntat la atitudinea de "a observa si a astepta " , si au inlocuit-o cu o abordare  de genul " actioneaza rapid si controleaza complet "  stimulata de faptul ca afectiunile  precum poliartrita reumatoida ,  trebuie stapanite rapid si eficient inainte de se manifesta efectele de distructie articulara , de limitare a duratei de viata si a capacitatii de munca sau autoingrijire .

Astfel , reumatologii au adoptat abordarea terapeutica specifica oncologilor , endocrinologilor sau diabetologilor : inducerea si mentinerea terapeutica a remisiunii in multe afectiuni pentru a pastra un raport optim intre scaderea activitatii bolilor si efectele secundare ale terapiei , tinta finala fiind obtinerea statutului de "pacient  fara activitate de boala ".

Precum endocrinologii , care se straduiesc sa pastreze un "control strans"al diabetului zaharat prin monitorizarea si scaderea hemoglobinei glicozilate , pentru a evita aparitia  neuropatiei , a nefropatiei sau retinopatiei diabetice, reumatologii de asemenea se lupta sa reduca semnele si simptomele inflamatiei din bolile sistemice reumatice .

Descoperirea si adaugarea in schema terapeutica a inhibitorilor factorului de necroza tumorala a redefinit termenul de " remisie terapeutica " , facand ca lupta continua cu artritele  inflamatorii sa se desfasoare cu  sanse cel putin egale .

S-au invatat multe despre bolile pe care le tratam , ca si despre medicamentele pe care le utilizam, cu ajutorul datelor obtinute in urma studiilor clinice randomizate , a studiilor observationale , prin folosirea progreselor epidemiologiei clinice si a cercetarilor seviciilor de sanatate .

Noile abilitati de a incetini sau stopa procesul imun , si de a imbunatati cu adevarat viata bolnavilor , au dus la dezvoltarea notiunii de " artrita precoce " , in incearcarea de a trata eficient poliartrita reumatoida si alte afectiuni inflamatorii cat mai rapid de la aparitia primelor semne de boala .

Studiile recente au aratat ca dupa un an de tratament cu medicamente anti TNF se poate obtine o remise sustinuta .

Bolile inflamatorii sistemice , precum lupusul eritematos sistemic si poliartita reumatoida , nu afecteaza numai articulatiile si rinichii , ci sunt in acelasi timp asociate cu dezvoltarea prematura a aterosclerozei si a osteoporozei .

Spre exemplu, durata de viata este scurtata in poliartrita reumatoida cu cca 10 ani din cauza bolii cardiace ischemice secundara aterosclerozei . De aceea tratamentul acestor afectiuni necesita o abordare globala , bazata nu numai pe manifestarile caracteristice bolii in sine , ci si pe efectele colaterale asupra altor tesuturi afectate de procesul inflamator sistemic .

Intelegerea acestor fenomene a facut ca tratamentul poliartritei si al lupusului sa necesite acum si adaugarea de doze mici de aspirina , statine , bifosfonati si evitarea fumatului , in incercarea de stopa complet si la toate nivelurile evolutia bolii .

Din toate acestea am invatat ca o viata lunga si fara durere se poate obtine numai daca manifestarile bolii sunt recunoscute dupa primele semne , si numai daca este instituit tratamentul potrivit .

Dar toate acestea pot fi cuvinte goale daca nu exista implicare , optimism , toleranta , empatie , intelegere si acea doza de umor atat de importanta care ne da puterea de a trece peste lucruri aparent imposibil de invins si de a lupta in fiecare zi si de a nu renunta niciodata .

Am invatat atatea........dar este ceva care nu se poate invata si care inseamna de fapt medicina :  sa fii om ,pentru a putea fi medic !Banner
Banner
Banner
Banner
Banner