Get Adobe Flash player
wmode="transparent">

7 semne ale artritei

Evaluare utilizator: / 3
Cel mai slabCel mai bun 

Dacă simţiţi că “vă lasă” articulaţiile, citiţi articolul potrivit. Iar dacă recunoaşteţi simptomele descrise mai jos, e timpul să mergeţi la un control de specialitate. Lăsată netratată, artrita distruge articulaţiile, ducând la un anumit grad de dizabilitate şi făcând imposibile până şi cele mai banale activităţi zilnice.
1066882 xxl 

    Este foarte important ca afecţiunea să fie diagnosticată în stadiu incipient, iar tratamentul să fie urmat cu stricteţe, pentru a se stopa evoluţia bolii.

    Şi la fel de important este să nu luaţi medicamente după ureche, comparându-vă suferinţa cu cea a unui vecin sau a unui prieten şi “împrumutând” schema de tratament a acestuia. Este foarte posibil ca simptomele să pară identice, dar să suferiţi de boli diferite, şi atunci, vă faceţi mai mult rău decât bine. Numai medicul specialist vă poate spune, în urma controlului şi făcând investigaţiile necesare, dacă aveţi artrită, în ce stadiu este şi care e terapia cea mai indicată pentru dv.

 

Simptomele care pot anunţa această afecţiune sunt:

 1. Durerea articulară.

Pentru un diagnostic corect, medicul reumatolog vă va întreba:

 • dacă a apărut brusc sau s-a dezvoltat treptat;

 • de cât timp s-a instalat;

 • dacă se înrăutăţeşte când mergeţi, când urcaţi scări sau ridicaţi greutăţi;

 • dacă cedează în stare de repaus ori după administrarea de antialgice şi antiinflamatoare.

  2. Sensibilitatea articulară.

Aceasta poate afecta o zona restrânsă sau poate fi difuză şi apare spontan sau provocată de o anumită acţiune: mişcare, palpare etc. Adesea, este însoţită de durere şi/sau umflături.

3. Rigiditatea articulară.

Numită de specialişti redoare, rigiditatea este unul dintre primele semne ale artritei. Apare după o perioadă de inactivitate (de exemplu, la primele ore ale dimineţii) şi duce la scăderea sau pierderea temporară a mobilităţii articulaţiei afectate, pacienţii plângându-se că nu-şi pot îndrepta spatele, nu pot îndoi genunchii sau nu pot apuca bine obiectele cu mâna.

 Atenţie! Este foarte important să evaluaţi corect perioada de rigiditate şi să-i comunicaţi reumatologului acest lucru. În afecţiunile degenerative (artroză, spondiloză, gonartroză, coxartroză), redoarea poate dura până la 30 de minute şi dispare pe măsură ce articulaţiile sunt folosite. Dacă rigiditatea persistă şi după o oră, diagnosticul se mută în alt registru şi vorbim despre afecţiuni inflamatorii.

 4. Înroşirea articulaţiei.

Eritemul, cum este numită roşeaţa în termeni medicali, indică aproape întotdeauna un proces inflamator. Pentru a stabili cauza, medicul vă va recomanda anumite analize de sânge, iar după diagnosticare, vă va prescrie tratamentul potrivit, care - atenţie! - trebuie început fără întârziere. Neglijat, acest proces inflamator duce la leziuni articulare permanente.

5. Senzaţia de fierbinţeală.

În combinaţie cu înroşirea zonei, creşterea temperaturii la nivelul articulaţiei e semn clar că acolo are loc un proces inflamator.

 6. Febra.

Creşterea temperaturii corporale este un simptom prezent în multe boli reumatice. Dacă apare în combinaţie cu durerea sau redoarea articulară, diagnosticul de artrită este foarte probabil.

 7. Nodulii periarticulari.

Anumite afecţiuni reumatologice sunt asociate cu dezvoltarea de noduli în zona articulaţiilor. Dacă observaţi astfel de formaţiuni, nu vă grăbiţi să le clasificaţi drept acumulări de grăsime sau modificări osoase determinate de vârstă, ci cereţi părerea medicului.

 Senzaţia de rău general şi oboseala inexplicabilă pot anunţa şi ele o boală reumatică

 Starea de sfârşeală poate fi efectul unui proces inflamator ce are loc în organism. De aceea, dacă vă încearcă o senzaţie de rău căreia nu-i descoperiţi cauza ori vă simţiţi obosit/obosită, deşi dormiţi suficient, spuneţi-i acest lucru medicului reumatolog. Aceste informaţii sunt relevante mai ales dacă prezentaţi şi una sau mai multe din simptomele menţionate anterior - durere articulară, rigiditate etc.

 

 

 

  

 

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner